Köpenhamn till fots

#myCPH #myCopenhagenThomas #TheSquareHotel #VisitCopenhagen

Köpenhamn håller en överskådlig storlek vilket gör det lätt att utforska stadens vackra gamla miljöer till fots. Jag går ofta en promenad och njuter av alla de små oaser av historia, natur och rofylldhet som hela staden bjuder på i så rikligt mått.

Den gamla hamnen

Den gamla hamnen har transformerats till vackra rekreationsområden där man hittar historiska byggnader sida vid sida med ny skandinavisk arkitektur. Ta till exempel Christiansborg Slot, Børsen och Det Kongelige Bibliotek, som ligger vackert belägna runt den gamla Tøjhushavn (nu Det Kongelige Biblioteks Have), som trängs med ny och modern arkitektur som Den Sorte Diamant och Blox, där bland annat Dansk Arkitektur Center håller till.

Går du över Langebro till Christianshavns Vold kan du följa i de gamla köpenhamnsbornas fotspår och promenera längs vallen. Här kan du förlora dig i de gamla försvarsbastionernas historia. Vallen går förbi fristaden Christiania där de finns en mängd unika butiker och en skönt frigjord atmosfär.

Christianshavn

Christianshavn framkallar alltid en känsla av inre frid i mig. Det är skönt att vandra längs de många kanalerna som är byggda efter holländsk modell och se alla segelbåtar som ligger vid kaj, husbåtarnas snirkliga finurligheter eller bara studera livet längs hamnkajerna.

Vid vattnet

Några andra av mina favoritplatser längs hamnen är Islands Brygge, där stadens barn njuter av solen från tidig vår till sen höst och där hamnbadets blå böljor kan locka till ett uppfriskande dopp. Ett nyare område som jag gillar att gå till är området runt Inderhavnsbroen/Nyhavn. Här kan du avnjuta något kallt att dricka vid hamnkanten i sällskap av både lokalinvånare och turister. Är vädret bra promenerar jag ut till Refshaleøen, förbi Operaen och Marinestation København. Härifrån kan du njuta av utsikten över Köpenhamn från vattnet och få en skymt av Den Lille Havfrue, Langelinie och Amalienborg på andra sidan hamnen.

En promenad från Hotel The Square och till Inderhavnsbroen, längs Christianshavns Vold, Christiania och kanalerna tar någon timme i ett lugnt tempo – och så finns det förstås goda möjligheter att besöka ett kafé eller en pub på vägen.

Se upp

Generellt för hela stadskärnan gäller att man inte bör missa att rikta blicken uppåt och studera detaljerna på de gamla fasaderna under de ärggröna taken. Många fasader avslöjar vad byggnaderna ursprungligen användes till eller berättar en historia om de personer som tidigare har bott på adressen.

Matställen

När jag tar min man under armen och vill skämma bort smaklökarna så är Köpenhamn rikt på möjligheter. Jag har här samlat ett litet urval av mina favoritställen:

The Union Kitchen på Store Strandstræde

Supertrivsamt ställe som alltid är välbesökt, så vill du gå hit rekommenderar jag att du bokar bord. Deras ”Fried Chicken Waffle” eller ”Eggs Benedict” är mina favoriter. www.theunionkitchen.dk

Fars Dreng på Ny Adelgade

Härligt litet ställe vid Kongens Nytorv där de gräddar gudomligt läckra och spröda våfflor. Läs mer här

Sugen på burgare?

Köpenhamn har en mängd restauranger där man kan få en ”gourmetburgare”. Min favorit är garanterat Vesterbro Originale Burgerrestaurant på Istedgade. De gör bland annat sin egen relish – och du måste prova deras chili-relish antingen i burgaren ”Den Stærke” eller som dipp – eller kanske bara som den är, utan något till.

No. 2.

Ska vi skämma bort oss ordentligt går vi gärna på restaurang No. 2 (nummer 2), som ligger vid Köpenhamns hamn. Restaurangen använder för det mesta danska/skandinaviska råvaror. Deras kvällsmenyförslag är alltid ett säkert kort för oss och fås till ett rimligt pris.

Drinkar

När kvällen ska rundas av med en kulört drink finns det också många möjligheter i den danska huvudstaden, till exempel Curfew på Stenogade eller Lidkoeb på Vesterbrogade.

Favoriten är dock K-Bar på Ved Stranden. Får man en plats i baren kan man se bartendrarna skapa de mest fantastiska drinkar – jag lämnar aldrig stället utan att ha sippat åtminstone en ”Jordbær med Rude”, som bäst kan beskrivas som saftkräm med grädde i martiniglas.

Få upp till 10% rabatt som STAY&SAVE-medlem. Läs mer om alla fördelarna